tisdag, juni 26, 2012

Faran med feta katter

Idag har jag varit på ett liten för-presentation av Stefan Fölsters nya bok Sverige har blivit en fet katt som släpps på söndag. Boken beskriver Sveriges utveckling de senaste åren vad gäller reformer och vad de gett upphov till, men ger också en framåtblick. Vad händer om vi låter reformtakten stanna av?

Enligt Fölster har vi inte bara något att förlora i relativa, utan i värsta fall också reella mått på att inte förbättra företagsklimatet. Att det gått bra för Sverige hittills betyder inte att övriga länder i världen låter bli att förbättra sig.

Jag tror att Fölster har väldigt rätt när det kommer till behovet av fortsatta reformer. Tyvärr verkar vissa politiker vara fullständigt övertygade om att det inte finns någon opinion för några som helst förändringar i samhället.

Då får man väl faktiskt ta tillfället i akt och bilda en, då.

onsdag, juni 20, 2012

FRA-shoppen på ingång

Regeringen väljer att föreslå en öppning av FRA-shoppen precis som signalerades redan i december förra året. Om detta skriver min kollega, MUF:s ordförande Erik Bengtzboe på SvD Brännpunkt.

Precis som han skriver är det här ett svek mot de tidigare löftena som ställts angående en redan kränkande lagstiftning. Att Beatrice Ask väljer att driva fram det är kanske inte förvånande, men det är obehagligt - särskilt som man exempelvis rörande Rikskriminalpolisens beställningsbehov inte direkt lyckats peka på att det skulle existera. Det enda praktiska exempel jag hört är om det skulle komma in en stor mängd dåligt (alltså mer dåligt än vanligt) knark i Sverige, många skulle dö på grund av detta och man behöver spåra var den kom ifrån. (För jag menar, Moderaterna har länge haft en politik som värnar missbrukare och deras liv, jojo.)

Och SÄPO, som då inte lyckades kolla sin egen mailbox..?

Dessutom visar det här att Socialdemokraternas vackra vallöften 2010, om en översyn och stopp på integritetskränkande lagstiftning, knappast var mer än just vallöften. Inte för att det heller förvånar någon, men det är lika obehagligt det. Får vi månne se Gabriel Wikström skriva under med Bengtzboe nästa gång?

fredag, juni 15, 2012

Tiggeri i år igen

Förra året rapporterades det att Sala kommun skulle förbjuda tiggeri. Idag (nåja, igår om vi ska vara petiga - i skrivande stund är hon 00:19) lyfter Stefan Hanna idén, fast för Uppsala. Tror ärligt talat inte att jag har så mycket mer att tillägga än det jag för ett år sedan - förutom att man nog bör lägga till att det är ett osmakligt förslag.