onsdag, september 30, 2009

Kort meddelande till Alliansfritt Sverige

LAS innebär inte bara att ungdomar åker först ut p.g.a. att de är sist in - LAS är ett strukturellt problem som också gör att nyanställningen stryps, vilket främst drabbar ungdomar.

tisdag, september 29, 2009

FRA-lagen upphävd redan i höst?

DN rapporterar om att oppositionen nu enats om en färdig motion i FRA-frågan. Det innebär dock i sig inte nödvändigtvis att vi ska jubla.

Förra veckan avslöjade Rick Falkvinge att det finns tveksamheter kring hur motionen egentligen kommer att vara skriven. Det vanliga är att motioner formulerar att man vill att riksdagen tillkännager sin mening för regeringen - det vill säga, kan ni inte åtminstone säga att ni tar hänsyn till exempelvis barnens bästa i varje beslut ni tar? Varmluft, snömos, papperstigrar - ni fattar grejen.
Den ursprungliga FRA-motionen gick dock en smula hårdare åt och innebar att riksdagen faktiskt upphävde Lex Orwell, men den som kommer att behandlas kan lika gärna vara en version som bara tillkännager riksdagens mening. I DN:s artikel ovan sägs det dessutom att "det huvudsakliga budskapet" i motionen är att FRA-lagen ska rivas upp - inte att yrkandet i sig är det. Därmed kan chansen att slippa ens påbörjad massövervakning ha gått i stöpet.

Det vore klart trevligare att inga kablar någonsin kopplas in än att behöva vänta till kontrollstationen 2011 och hoppas att nådastöten kommer där.

fredag, september 25, 2009

Knappnytt sågar sexköpslagen

En annan Hanna får idag statuera exempel på en verklig liberal i sexköpslagsdebatten när Knappnytt nu tar tag i frågan.

måndag, september 21, 2009

Ett frihetligt Centerparti

En rad framåtblickande centerpartister, däribland Magnus Andersson och Fredrick Federley, skriver idag på Newsmill om behovet av Centerpartiet som det frihetliga alternativet i svensk politik. De har väldigt rätt.

Det finns en frihetlig tradition inom Centerpartiet, där man tagit ställning för människors rätt att göra som de själva vill och för att individen ska gå före systemen. Utförandet har kanske inte alltid varit perfekt, men den grundläggande tron på individen har funnits där.

Att traditionen kommit en smula på skam under mandatperioden råder det väl ingen större tvekan om. Gjort är dock gjort och nu måste det viktiga vara att fokusera på framtiden.

Till att börja med är det viktigt att partistyrelsen idag lägger riktlinjer inför valet 2010 som handlar om mer frihet och mindre klåfingrighet. Därtill är det naturligtvis avgörande hur det går i valet. Jag hoppas få plats i riksdagen för att kämpa för de mänskliga rättigheterna - och det finns gott om fantastiska alternativ för den som vill rösta på Centerpartiet och en frihetligare framtid. Magnus Andersson, Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani, Elisabeth Thand Ringqvist, Oscar Fredriksson, Erik Hultin, Johan Pettersson, Per Åsling, Magnus Persson och Mattias Johansson är bara några av dem som annonserat att de kandiderar till riksdagen och som vill se att Centerpartiet lever upp till rollen som det frihetliga alternativet. För att ha någon trovärdighet krävs dock också att partistyrelsen levererar - helst idag.

lördag, september 19, 2009

Jag kandiderar till riksdagen 2010

Ja, det är väl dags att komma ut ur garderoben ordentligt. Om ett år är det val till Sveriges riksdag, och när rösterna är färdigräknade hoppas jag på att jag fått en plats där.

Mitt engagemang började hösten 2005 när jag valde att gå med i CUF och Centerpartiet. Redan i början av 2006 fann jag mig själv invald i CUF Jämtland-Härjedalens styrelse, och på den vägen är det. Idag är jag ordförande för en CUF-avdelning hemma i länet och i våras blev jag dessutom invald i CUF:s förbundsstyrelse. För partiets räkning är jag ersättare i Nämnden för Barn, Utbildning och Fritid samt kommunstyrelsen hemma i Härjedalen. Sedan jag började har jag hunnit med många insändare, ett antal debattartiklar och faktiskt ett par TV-sända debatter. Dessutom driver jag den här bloggen, har nyligen blivit krönikör för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsvik Allehanda och bloggar även på Magasinet Neo.

Den som följer bloggen på en någorlunda regelbunden basis vet att integriteten är en fråga som ligger mig jäkligt varm om hjärtat. Jag är inte nöjd med den kompromiss vårt parti tvingats gå med på, och jag kommer att fortsätta driva på för att FRA-lagen ska rivas upp, göras om och göras rätt. Att staten bereder sig full tillgång till medborgarnas elektroniska kommunikation är inte på något sätt acceptabelt. Inte heller IPRED-lagen, som ger privata bolag större integritetskränkande befogenheter än vad polisen har, är kompatibel med en stat som respekterar medborgares rätt till privatliv. Jag kommer likaledes verka för att datalagringsdirektivet, IPRED 2 och liknande lagstiftning inte ska implementeras i den svenska lagstiftningen - faktum är att jag kommer att göra allt jag kan för att den grundlagsstadgade rätten till personlig integritet ska stärkas ytterligare, gärna genom att en författningsdomstol införs. Jag har aldrig haft några större problem med att leva i en politisk frysbox - jag ger er mitt ord på att en integritetskränkande lagstiftning aldrig kommer att röstas igenom av mig.

Jag tror också att vi måste arbeta mer aktivt för ett värderingsskifte. Sossarna har lyckats väl med sin strategi - att sätta bilden av företagare som kapitalistsvin som suger ut den allmänna välfärden i dagens Sverige. Inget är naturligtvis längre från verkligheten! Entreprenörerna är de som ger oss alla en möjlighet att tillsammans bygga välfärdssamhället, och det förtjänar de uppskattning för, inte en myriad av krångliga regler och hög beskattning.
Företagande borde vara lika självklart som att bli anställd - ändå får i princip alla gymnasieelever lära sig hur man skriver ett CV, medan bara lyckligt utvalda, exempelvis de som läser samhällsprogrammet med ekonomiinriktning, får lära sig hur man startar och driver ett företag. Det är dock inte särskilt osannolikt att även elever som valt andra huvudämnen i sextonårsåldern kan komma att bli företagare några år senare.

Jag är också feminist - och innan någon kastar anklagelser på mig vill jag påpeka att det alltså betyder att jag anser att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, och att jag aktivt verkar för att samhällsstrukturer inte ska hindra någon från att nå sina mål på grund av ett så irrelevant faktum som vilket kön man har. Ett exempel på där faktiskt staten sätter sig i vägen är att kvinnor har en mycket liten möjlighet att driva företag inom en sektor där överväldigande många kvinnor faktiskt jobbar - välfärdssektorn. En totalitär syn på tillhandahållandet av välfärdstjänster har lett till att kvinnors kunnande och kompetens låses fast i anställningsform till kommun och landsting.
Det är också viktigt att jämställdhetsrörelsen i sin iver att förändra världen inte halkar ner i fällan att omyndigförklara kvinnan. Feminismen föddes ur övertygelsen om att kvinnan är precis lika kapabel som mannen att hantera medborgerliga rättigheter, och vi ska inte rycka undan mattan på oss själva genom att påstå att kvinnan måste tas om hand av staten. Kvinnan behöver bara inte hindras av densamma.

Som ändå faktiskt relativt ung tror jag också att jag kan se på saker ur ett annat perspektiv än, tja, låt oss säga de som inte är det. LAS ifrågasattes först från ungdomsförbundets håll - lagen är ett typexempel på där man ignorerat de nackdelar den medför för unga. Det är trots allt en ganska hög medelålder i riksdagen, och jag tror att den skulle tjäna på att ha fler yngre representanter.

Nåja, man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken. Innan listan ens fastställs för Jämtlands län - varifrån jag kommer att kandidera - ska medlemsomröstningen avslutas och sedan beslutar höststämman i frågan. Jag hoppas på att få förtroende att representera den nya generationer centerpartister och arbeta för att vår politik ska föra Sverige in i framtiden.

fredag, september 18, 2009

Temperatur

Aftonbladet tar tempen på de politiska partierna just nu - det vill säga, de intervjuar sju politiska bloggare och jag fick lov att representera Centerpartiet.

Man kanske tycker att det är konstigt att tycka att det är toppen att vara Centerpartist med tanke på integritetsnederlaget i våras - men då behöver man komma ihåg, att som lyckligast är vi när vi står inför en uppgift som är utmanande men som vi tror att vi kommer att klara av.

torsdag, september 17, 2009

tisdag, september 08, 2009

Blogge Bloggelito

Det finns vissa bloggar som hör till de första man rekommenderar, vissa bloggar man går in och kollar när RSS-läsaren pajat, vissa bloggar känner man helt enkelt för. En av dessa bloggar har nu gått i graven - Blogge Bloggelitos Regeringsblogg.

Blogge var en sådan där fantastisk bloggare som inte bara tog i saker, han grävde upp dem, dissekerade, smakade, stack sönder och slängde upp framför oss. Han var orädd, hans inlägg genomtänkta, hans idéer avgörande och hans språk fantastiskt. Han stred. Vad fan, när jag drivit igenom ett slopande av sexköpslagen i CUF och inte riktigt hade varesig ork eller tid så tog han helt enkelt över kommentatorsfältet och svarade alla som inte fattat. Jag minns fortfarande hur genuint glad och stolt jag var när jag hamnade i hans bloggroll, hur aproligt det var när han länkade till något av mina inlägg och jag erkänner gärna att jag levde rätt länge på att han kallat mig "babe".

Blogge var den coola killen från gymnasiet kombinerat med intelligens, retorik och mod. Sett till enskilda bloggare var han definitivt en av mina största inspirationskällor och är den som varit allra bäst på att provocera fram en vända till i tankegången, fått en att ifrågasätta, värdera om.

Blogge Bloggelito är värdefull - tro inte det bullshit som står på den länkade sidan. Därför är det lite mer än lovligt mycket "fuck you"-känsla blandat med sorgen. Hela hans gärning, översuddad av ett farväl. Damn it, Blogge, we need you. Jag börjar till och med skriva cheesy på engelska. Kom tillbaka!

söndag, september 06, 2009

Bygg bättre väg istället!

Robert Collin skriver i Aftonbladet om det här med att hastigheten kommer att bli lägre på en hel massa sträckor runt om i Sverige. Han förutspår att det kommer att leda till fler olyckor - och jag tror att han har en poäng.

Majoriteten av alla bilförare kommer nämligen med största sannolikhet att uppleva sänkningarna som fruktansvärt onödiga och antagligen skita fullständigt i dem. Det riskerar att medföra att de tappar respekten för övriga hastighetsbegränsningar, och antalet räddade liv lär ganska snabbt vara nere på noll.

Själv har jag lagt märke till att man planerar att sänka hastigheten mellan Sveg och Funäsdalen. Det är vansinne. Helt klart är det en sak när man sänker begränsningarna under vintern, då väglaget kan vara förrädiskt - men att sänka permanent, hur tänker man då?

Funäsdalen ligger en smula avlägset. Det går inga tåg dit, tyvärr, och närmsta flygplats ligger i Sveg. Det tar tid att ta sig dit, och det är nog bara att erkänna att hastighetsbegränsningarna redan som de ser ut idag är för låga. Det vore antagligen inte bra för turistnäringen om det tog ännu längre tid att ta sig fram.

Lösningen då? Att rusta upp vägen. Faktum är att när jag tog med mig några kompisar hem i påskas blev kommentaren "Infrastruktur!" ett stående skämt under resan som kommentar på alla gropar och ojämnheter bussen skumpade omkring i. Vägkvaliteten är, rent ut sagt, skamligt dålig.

Funäsdalen har en kapacitet om 20 000 turistbäddar, och inte sällan är de alla fulla. Det genererar en rätt stor mängd trafik - kanske är det svårt att tro, men vintertid är det ofta köbildning längs fjällvägarna.

Vägverket tycks dock inte ha tagit någon större notis om saken. Man verkar istället utgå från antalet bofasta när medlen fördelas, vilket innebär att Funäsdalsområdet blir gravt underprioriterat. När man gjorde om sträckan mellan Bruksvallarna och Ramundberget ansåg man sig inte ha råd att göra det ordentligt, så efter vintern fick man lov att komma tillbaka och göra om då tjälen på flera ställen gjort vägen näst intill oframkomlig.

Naturligtvis är det enklare för VV att sänka hastigheterna än att göra något åt vägkvaliteten, men det betyder inte att det är ett bra beslut. Turistorter som Funäsdalen är viktiga för Sverige i dessa tider av finanskris, och att ge dem sämre förutsättningar är fullständigt idiotiskt.

tisdag, september 01, 2009

Mindre politisk korrekthet - en del av lösningen

Magnus är rejält i farten och skriver idag på Expressens sidan 4 om att man måste se över regleringen av bostadsbyggandet för att komma till rätta med studenternas besvärliga bostadssituation. Han visat tydligt på hur den politiska korrektheten och klåfingrigheten ställt till det.

Nej, det är knappast rimligt att kräva att ett helt bestånd av hyresrätter ska vara handikappanpassat. Jag, och många med mig, hade exempelvis uppskattat om man istället för ett gigantiskt badrum haft plats för typ ett köksbord eller en något lägre hyra. Det är långt rimligare att var fjärde lägenhet är rullstolsanpassad och att människor med funktionshinder ges förtur till dessa lägenheter.

Det är heller ingen överdrivet bra idé att bygga dyra lyxlägenheter. Låg hyra är sjukt viktigt för landets studenter, kaklade badrum kan man skaffa sig senare i livet. Kan politikerna kanske ta och förstå att människors bostadssituation inte är - eller bör - vara statisk?