söndag, maj 31, 2009

Integritetscertifierad

Så har även jag integritetscertifierats. Hela listan finns fortfarande här och uppdateras kontinuerligt!

Centeruppropet återlanserat!

Numera är Centeruppropet igång igen. Man går ut med IC2009, en integritetscertifiering för kandidater, folkvalda och politiskt aktiva centerpartister. Här kan du kolla vilka som skrivit under för att

  • Lagar, förordningar och direktiv som införs i Sverige och EU skall alltid vara förenliga med Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

  • Kommunikation i alla dess former mellan människor skall vara fredad från statlig insyn, förutom vid brottsutredning.

  • Utredning om brott skall endast få utföras av instanser inom rättsväsendet.

  • Lagstiftning inom Sverige och EU skall alltid ske med full transparens för medborgarna.

onsdag, maj 27, 2009

Politikerkoll.se lanserad!

Jag är en av dem som har vett nog att sörja det faktum att Sophia/Dexion lämnat Centerpartiet. Det glädjer mig dock att hon inte lagt hela det politiska engagemanget på hyllan - idag lanserar hon tillsammans med Henrik Streensland och Thomas Selig siten politikerkoll.se. Tanken är att politiker ska granskas som just politiker - vilka beslut tar de, vilka frågor driver de? Offentlighetsprincipen 2.0 är här - tack och lov!

Finanskris, schinanskris, vi ska ha en slalombacke! Och en ångbåt!

Lars Nyborg vittnar idag om ett av alla dessa idiotiska beslut som kommuner tar trots finanskris och vikten av kärnverksamhet. Hagafors kommun sitter ni med en egen slalombacke i knät.

Tur är det väl att vissa kämpar emot. En av dessa är Andreas Stenmark, fellow CUF:are, centerpartist och boende i Jämtlands län. Han har länge försökt förklara för politikerna i Kultur- och Fritidsnämnden i Östersund att det inte direkt är kommunal kärnverksamhet att äga och köra en ångbåt - speciellt inte som den går back.

Idag lägger han fram ett förslag i nämnden, som går ut på att man låter båten stå i två år, och lägger pengarna på att rädda skolbibliotek istället. Jag håller tummarna!

tisdag, maj 26, 2009

Datorkunnigt folk med gratisråd, hjälp!

Jag misstänker att min dator håller på att klappa ihop. Eftersom jag haft henne i snart två år, överbelastat henne med dokument och filer till minnets bristningsgräns ett par gånger, dragit med henne genom halva Sverige, tappat henne i backen ett par gånger och dessutom surfat syndigt mycket från sängen (inte bra för avkylningen, tro mig), så är jag inte särskilt förvånad. Vad jag däremot är, är en smula bekymrad. Jag har nämligen asdålig koll på det här med datorer.

Nu råkar jag dock ana att ett par av läsarna där ute har lite bättre koll. Alltså; jag letar efter något bärbart, lättare än en Dell Inspiron (nuvarande modell), inte nödvändigtvis med en särskilt stor skärm. Gärna med Windows XP (inte har väl alla nya datorer Vista? Jag hatar Vista!), och helst med skapligt minne. Helst inte för dyr, heller. Jag trots allt en rätt fattig student.

Kan ni ge några tips?

måndag, maj 25, 2009

Hoppa inte av - hoppa på!

Låt mig först säga att jag är bland dem som förbannar regeringens envisa idioti vad gäller integritetsfrågan. Låt mig också påpeka att jag därtill förbannar den oproportionerligt stora makt som partierna fått gentemot faktiska folkvalda.

Det betyder dock inte att jag lämnar centerpartiet. Jag respekterar dem som gör det, men jag tror inte att det är det bästa sättet för att få regeringen att ändra ståndpunkt.

Tråkigt nog är det mycket enkelt - partier bryr sig knappt om medlemmar. Visst, man behöver tillräckligt för att håva in de finfina statsbidragen, men vilka de är spelar mindre roll. Att Mikael Elmlund, Björn med Bloggen Bent och Sophia/Dexion hoppar av gör ingen skillnad värderingsmässigt - partier är nämligen sällan förmögna att förstå sitt eget bästa.

Tråkigt nog är det också så att partierna har makten i dagens Sverige - och vill man förändra det, tja, då måste man nog tråkigt nog först lära sig att spela efter gällande regler.

Jag kan inte uttala mig om hur pass inflytelserik Margit Gennser varit i Moderaterna den senaste tiden, men visst är hennes avhopp illavarslande. Hon kommer med viktig kritik i sitt brev, men frågan är ju vem som nu ska framföra den till partiledningen. Nej, de kommer inte att prioritera de frågor hon tar upp som områden där de ska förändra sig på. Ska kritik bita på partiledningar ska den vara intern, och massiv - gärna så massiv att det finns en möjlighet att man blir stående med en annan partiledning efter riksstämmor och liknande.

Om alla integritetsvänner lämnar borgerligheten, då kommer vi att stå här med en borgerlighet som inte är integritetsvänlig. Visst, jag är medveten om att många sätter sitt hopp till Piratpartiet. Jag tror själv att PP är både bra och nödvändiga för Sverige, men de kommer tyvärr knappast att påverka Alliansens politik. Jag vet ju inte hur det är med er, men jag ser hellre en Alliansregering som värnar integriteten än en socialdemokratisk dito. Om vi ska göra PP onödiga - och det måste ju någonstans vara målet, även för partiet självt - så behövs folk i de etablerade partierna också. Speciellt nu.

Det råkar nämligen också vara så att personer i partier byts ut så småningom. Vanligen de lite äldre. Vanligen de som inte hänger med så värst i aktuella frågor. Det är dessa platser som måste fyllas - och fylls de inte av oss, kan jag lova att de kommer att fyllas av någon duktig ja-sägare. Kom igen, det är dags att leka lite entrism. Det står en generation CUF:are redo att kliva in i partiet - och tro mig, de har redan vant sig vid att gå emot förbundsstyrelsen - men vi kan inte ta den här kampen ensamma. Fler behöver hoppa på partierna - i dubbel bemärkelse.

söndag, maj 24, 2009

Makt för maktens egen skull?

Idag funderar jag lite på begreppet "regeringsduglighet" och vad det innebär i rikspolitiken. Saken får väl sägas ha aktualiserats efter Anne-Marie Pålssons debattartikel där hon annonserar sitt stundande avhopp och förklarar att riksdagsledamöter i princip inte har något att säga till om.

Staffan Danielsson är en av de riksdagsledamöter som gått ut och sagt emot Pålssons antydande om att enskilda ledamöter bör få mer att säga till om. Han påstår att det är viktigt för regeringsdugligheten att han som riksdagsledamot röstar för regeringen.

Nåväl, så kan man naturligtvis tolka ordet, men det är i mina ögon en smula bakvänt. Regeringsduglig, det är en regering som lägger fram förslag som en majoritet av riksdagen är villiga att rösta för - inte en regering som tar till partipiskan. Jag är väl medveten om att andra borgerliga regeringar har fallit på grund av inre splittring, men jag tycker samtidigt att det är väl långt att gå när man påstår att varje omröstning i riksdagen är en kabinettfråga. En regering med det synsättet är nämligen i mina ögon inte det minsta duglig.

Danielsson antyder också att anledningen till att sossarna haft makten en så stor del av den sentida historien är just en välfungerande partipiska. Att rösta efter personlig övetygelse benämner han som en oppositionens lyx. Jag är inte beredd att hålla med honom. Anledningen till att jag vill se en Alliansregering är nämligen inte den att jag inte vill se en sosseregering - utan just den att jag tror att Alliansen har potential att göra bra saker. När man börjar stifta dåliga lagar och sedan säger, äh, men det är i alla fall inte sossarna som stiftar de här dåliga lagarna, då vill man ha makt för maktens egen skull. Man får förlåta, men sådant, sådant är bara vidrigt.

torsdag, maj 21, 2009

Debut

Idag gör jag Peter Santesson-Wilson sällskap på NEO-bloggen. Mitt första inlägg är kanske en smula dystopiskt, men i slutändan tror jag ändå att framtiden ser rätt ljus ut.

söndag, maj 17, 2009

Verkligheten 2.0

Forskare vill bygga ny verklighet.

Virus, illegal verksamhet, brist på bostäder och folk som reser inkognito. Verkligheten är fullt av problem och nu tittar forskarna på hur man kan bygga en ny verklighet för att få bort bristerna. Men de flesta vill hellre förbättra dagens verklighet. För FÖRETAGET är frågan extremt viktig och hälften av företagets forskare arbetar med verklighetsutveckling.

Det räcker med några korta ögonblick ute i verkligheten, sedan stöter man på problemen. Brevlådan fylls av de eländiga reklamutskicken och den som har otur drabbas av värre saker som svininfluensa och stulna kontokort. Till det kan man lägga de betydligt allvarligare inbrott som ständigt drabbar företag och myndig­heter.

Problemen är långt ifrån nya och efterhand är det många som börjat tvivla på om det ens är möjligt att få någon ordning bara genom att lappa och laga. Verkligheten är ju trots allt en skapelse från en helt annan tid och miljö. För det var ju i slutet av 1960-talet som den amerikanska militären och universitetsvärlden lade grunden till dagens verklighet.

Sedan dess har antalet människor ökat dramatiskt. Och det som en gång var som en liten pizzeria av närmast ideell karaktär där de flesta ­kände varandra har förvandlats till en mötesplats, där de kommersiella intressena är starka och där anonymiteten ofta blivit ett problem.

-----

Låt mig göra en sak jävligt klar för Er Som Bestämmer där ute: Talla inte på mitt Nät.

Jag raderar hellre 50 skräppostmeddelanden per dag än tvingas meddela vem jag är när jag använder Internet.
Jag mottar hellre tvåhundratrettiosjutusenniohundafemtiotvå elaka, anonyma kommentarer i minuten än ser ett Internet där allas identitet loggas.
Jag översvämmas hellre av vinklad, oetisk reklam än låter staten lägga sig i.

lördag, maj 16, 2009

1900-talet ringde, de vill ha tillbaka sitt skräckscenario II

Jag har kikat litegrann på den läckta lagrådsremissen om teledatalagringsdirektivet. Det första man inser är att kapitel 6 i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation byter namn från "Integritsskydd" till "Behandling av trafikuppgifter och integritetsskydd". Yepp. It's that obvious.

Att man ens har Antipiratbyrån som en remissinstans är ju dessutom en smula skrämmande. Mindre förvånande kanske att de anser att "utredningen på ett tillfredsställande sätt har belyst avvägningen mellan behovet av tillgång till trafikuppgifter och skyddet för den personliga integriteten". (s. 16) I lagrådsremissen upprepas att "de brottsbekämpande myndigheterna har ett stort behov av att få tillgång till trafikuppgifter i sin verksamhet", och man lägger lite hysteriskt till att "[d]enna omständighet har inte heller någon av remissinstanserna ifrågasatt." Dessutom börjar man på sidan 17 prata om att en integritetsavvägning gjorts redan i direktivet. Ja, och den avvägningen gjordes liksom lite av en man som tycker att Bodströmsamhället är en trevlig idé - he fucking named it.

Att regeringen sedan väljer att gå utöver direktivet och tillstyrka att uppgiftslagring ska ske gälla även vid misslyckad uppringning och för uppgifter om lokalisering vid mobilsamtals slut är dessutom en smula skrämmande - för att inte tala om motiveringen. Eftersom man redan gjort en integritetsavvägning när man tillåter staten att få reda på var någon är när de ringer upp, borde lite extra info inte skada. Att man avslår förslaget om ett kontinuerligt loggande av samtalsposition med att det vore ett för stort ingrepp i den personliga integriteten. Konsekvens, jag säger då det.

Vilka är då de allvarliga brotten som man kommer att få hämta ut uppgifter om? Låt mig bjuda på några godingar ur bilaga fyra, till vilken medlemsstaterna ska ta vederbörlig hänsyn vid bedömningen av detta:
Rasism och främlingsfientlighet. (Någon som visste att detta är ett brott? Är det kanske hatbrott som avses?)
Förfalskning och piratkopiering. (Jajemän, allvarliga.)
IT-brottslighet. (Så avgränsat, så specifikt!)

That said, så håller jag med Johan Linander om att rätt personer inte får tillräckligt med skit för att det här ska implementeras. Bodström's watching, och han gillar det.

onsdag, maj 13, 2009

Hultin har en integritet som fler skulle behöva

Erik Hultin meddelar idag att han stannar i Centerpartiet. Jag är jag oerhört glad, och lättad, över. Precis som han själv skriver får man nu i dagarna utstå många frågor om hur i hela helsefyr man kan stanna kvar i Centern.

Jag stannar för att jag vill hjälpa Erik med att "styra upp center-bussen ur det dyiga integritetsdiket". Jag stannar för att jag tror att det innebär störst chans att kunna bekämpa FRA-lagen, IPRED, telekompaketet och all annan dynga till lagstiftning. Precis som Sanna Rayman skrev igår så finns faktiskt en rejäl takhöjd inom partiet - och den kommer att tjäna till vår fördel.

Jag har stor förståelse för att många lämnar. Men lite besviken blir jag också. Ett parti är alltid ett parti, och det går tyvärr inte att tro att förändring uppnås med ett par blogginlägg. Partiledningen läser inte bloggar. Partiledningen känner av organisationen i första hand, och där tror jag att vi FRA-kritiker har varit för dåliga på att verka. (Och det lär nog inte bli bättre efter att alla hoppat av.)
Därför blev jag också väldigt glad över att Erik faktiskt befann sig på stämman den gångna helgen. Det var faktiskt inte alls särskilt många av de partister som gått ut och tagit strid för integriteten som var på plats. Vill man få upp bussen ur diket tror jag tyvärr inte att det är någon bra idé att ställa sig vid sidan om och säga att nejnej, det där får chauffören ta hand om. Här gäller det att förena våra krafter.

måndag, maj 11, 2009

Där har du problemet, Staffan!

Staffan Danielsson har svarat på min kritik. Tyvärr inleder han med att påstå att jag "i typisk svensk jantelagsanda tonar ner signalspaningsmotståndets framgångar".

Förlåt mig, Staffan, men så är det faktiskt inte. Du förstår, det här är en rätt svart-vit fråga. Antingen bereder sig staten tillgång till hela svenska folkets kommunikation, eller så gör man det inte. Centerpartiet har misslyckats med att förhindra massövervakningen, och det förtjänar man bannemej inte beröm för, hur många punkter man än lyckats klämma in i efterhand.

Jag tycker att Staffan själv sätter fingret på vad som är det stora problemet i frågan när han skriver "Min uppfattning är att Hanna och ni andra fick ett överraskande starkt stöd av stämmoombuden" om att kanske en tredjedel röstade med oss. Man har fortfarande inte från partistyrelsens eller riksdagsgruppens sida förstått vidden av frågan. Man "trodde att stämmoombuden skulle ta starkt intryck av varför signalspaningen tyvärr behövs". Man trodde att vi skulle vara tystade nu. Då ser naturligtvis allt annat ut att vara en framgång.

Nåja, om inte partiledningen själva kan inse det här, då får vi andra se till att de gör det. Min pappa brukar alltid säga att man måste vara beredd att faktiskt slåss för att försvara sina rättigheter, så Staffan med flera bör göra sig beredda på att få utstå fortsatt politiskt motstånd i frågan.

Mer sexköpslagsdebatt

Eftersom de som inte gillar CUF:s ställningstagande i sexköpslagsfrågan har problem med att samordna sig - och för den delen lyssna på vad jag redan sagt och skrivit - replikerar jag idag på politikerbloggen, Newsmill och SVT Opinion.

Jag var dessutom med i Debatt i SVT i torsdags. Klippet finns här fram till den 16 juni. Efteråt spelades också in en lite mer informell (läs: något mer hetsig) debatt mellan mig och Zaida Catalan in. Den ligger på Youtube och blir förhoppningsvis kvar längre.

Sluta låtsas, Staffan

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson vädjar nu partiets FRA-kritiker att stanna kvar. Det kan jag köpa. Jag kommer att stanna kvar, för jag är alldeles för jävla envis och principfast för att hoppa av - och det kommer partiet att få lov att märka, också.

Däremot vänder jag mig en smula mot försöket att ställa sig in hos oss kritiker. Staffan skriver att vi haft betydande framgång i frågan.

Tyvärr är ju så inte fallet. De 30 punkter som det brukar tjatas om är inget mer än varmluft. Den "betydande del" av stämman som stödde oss var långt mindre än halva. Partiledningen fick igenom en skrivning som hävdar att Centern gjort att FRA-lagen nu är acceptabel ur integritetssynpunkt.

Det är ett jävla sätt att klappa sig själv på ryggen och samtidigt kräva att andra ska göra detsamma.

Personligen tror jag att partiet kommer att få sig en rejäl kalldusch i kommande EP-val. Förhoppningsvis börjar ni därefter faktiskt lyssna på oss, Staffan, men låtsas fan inte att ni gjort det nu.

lördag, maj 09, 2009

Ett skott i hjärtat

Jag har försökt smälta det här med hur det gick i FRA-frågan en liten stund nu. Det är många känslor - jag är arg, jag är besviken, och jag känner mig sorgsen och uppgiven. Jag erkänner - man bryter ihop i omgångar, jag har gjort slut på många nästdukar, helt plötsligt slår det en igen och så börjar man gråta.

Jag vet inte om ombuden faktiskt förstått vad de gjort. Skrivningen lyder nu "Avvägningens svårigheter illustreras tydligt i FRA-frågan, där rikets och medborgarnas säkerhet vägdes mot skyddet för människors integritet. Efter omfattande debatt nåddes slutligen en lösning som vi anser vara acceptabel ur såväl integritets- som säkerhetssynpunkt."

Ja, ni läste rätt. Partiet ger sig själv den största ryggklappning som setts i modern historia.

Det är vidrigt. Det är oacceptabelt. Fan, det är pinsamt.

Jag vill inte att människor ska behöva känna att de måste rösta på Piratpartiet för att få sin integritet skyddad. Jag vill att Centerpartiet ska stå upp för sina principer.

Jag vill också visa ett specifikt finger till partistyrelsen, men man får väl försöka hålla sig saklig.

Nu ligger fokus på att bryta ihop, jobba vidare och dessutom replikera på alla som upprörs över sexköpslagsfrågan.

torsdag, maj 07, 2009

Om rabaldret

Nå, det blev visst lite rabalder kring vårt krav på att slopa sexköpslagen. Jag har fått samtal från dolt nummer fler gånger på tre-fyra dagar nu än vad som någonsin inkommit förut - journalister som undrar hur man tänker, varför man tänker och vad partiet säger.

Jag har förklarat mina och CUF:s argument på politikerbloggen, replikerat på Birgitta Ohlssons kritik och svarat Mattias Ericson från Vänsterpartiet - så jag ser ingen anledning till att upprepa alla argument här igen. (De finns dessutom under etiketten sexköpslagen.)

Jag tänkte istället ta tillfället i akt och tacka alla som mailat, sms:at, ringt, bloggat, kommenterat artiklar och annars stött mig och CUF i den här frågan. Alla ni, från damen på Folkets hus i söndags till Alexander Bard som tydligen gillar mina fossingar, ni betyder oerhört mycket. Det ska inte stickas under stol med att detta är en tuff debatt att ta.
Jag vill också tacka alla er som förvisso inte håller med, men som ändå ser vikten av att unga engagerade vågar stå på sig i en fråga.

Slutligen vill jag också efterlysa en smula hederlighet från mina meningsmotståndare. Att försöka koppla ihop ett slopande av sexköpslagen med pedofili och a-kassetvång, det blir lite tråkigt. Den här debatten bör handla om hur vi ska kunna förbättra situationen för sexsäljarna - både frivilliga och tvingade.

söndag, maj 03, 2009

Framgång

Jag har inte bloggat på ett tag - igen. Den här gången har jag dock en rätt giltig ursäkt; jag har drivit igenom slopande av sexköpslagen i CUF och jobbat på att bli invald i förbundsstyrelsen.

Något som SVT naturligtvis kände att de vill förmedla. Observera gärna att jag nu sagt "kåt" i TV. Min mormor såg. Lyckligtvis pratade jag nog för fort för att hon skulle höra.

-----

Uppdate: nyheter24.se har också nappat, liksom Dagen, Aftonbladet, SR Jämtland, SR Västerbotten Hela Hälsingland.se, nyheter24.se igen, Radio Väst (ca 21 minuter in), Östersundsposten, Länstidningens ledarsida, Länstidningen på vanlig sida, Dagbladet och NWT.