fredag, april 27, 2007

Det här med rökningen...

Huddiksvalls kommun har gått ut med en ny policy; röker man på arbetstiden måste man jobba in pausen. I morgonens TV-soffa blev vadhonnuheter från Dala-Demokraten (tror jag. Har inte hittat något alls om just den panelen) upprörd över att någon vill gå in och "detaljstyra" livet på det viset - hon hävdade att det är bättre att belöna dem som inte röker än att bestraffa dem som gör det.

Saken är ju bara den att det här inte bara handlar om de anställdas hälsa, utan mycket om vad arbetsgivarna förlorar. När man tar en paus och går ut och röker så jobbar man inte - och det är inte bra för företaget. Självklart ska man arbeta så många timmar som det finns kontrakt på! Man beräknade tydligen att det gick bort 40 minuter per rökare och dag - det är 3 timmar och tjugo minuter i veckan eller 14 timmar och 40 minuter i månaden. Klart som fan att man antingen arbetar in det eller kräver en mindre lön. Punkt slut.

måndag, april 23, 2007

Lyckat och lyckat..

Gomorron Sverige rapporterar idag om ett lyckat försök med att servera fettsnål mat på skolorna samt att förbjuda läsk och godis i desamma. Barnfetman i de Stockholmsskolor som ingått i projektet har sjunkit från 22% till 16%.

Det här är naturligtvis jättebra, men frågan är om det är skolans ansvar. Den fettsnåla maten kan jag gå med på, men barnen är väl i skolan för att lära sig saker, inte främst för att röra på sig? Det är väl i alla fall föräldrarna som är ansvariga för att deras barn mår bra?

fredag, april 20, 2007

Public Service - ursäkta; vad?!

Såg lite på SVT igår kväll, den där talk show-grejen Carin 21:30 och blev så fruktansvärt, fruktansvärt rädd. Hon började nämligen med att berätta att färska undersökningar visat att "vackra människor" tjänar mer, har bättre jobb och tros ha ett mycket bättre liv än andra (vilka som delar upp människor i "vackra" och "fula" konstaterades dock inte), och hon förfasades över att det inte var som de sagt henne; att det var insidan som räknades. Sedan sa hon att det i alla fall fanns lite ljus i slutet av tunneln, eftersom "de allra vackraste, modellerna" var de allra olyckligaste.

Inte helt oväntat skrek jag rätt ut åt TV:n. Är det här "Public Service"? Vad är det som säger att "vackra människor" nödvändigtvis måste vara "fula" på insidan? Är det någon förvrängd idé om rättvisa? Och under vilka villkor är det okej för en PB-kanal att sitta och lära ut att skadeglädje och missunnsamhet är bra och moraliskt acceptabelt?

I mina ögon är trean och deras Lyxfällan mer PB. Äntligen ett program som inte lär folk att klaga, utan att öppna ögonen och stiga in i verkligheten. Charlie och Mathias är riktiga hjältar i mina ögon. Om alla föräldrar vore som dem skulle programmet inte behöva finnas.
Jag ser, personligen, på det med skräckblandad förtjusning. Hur kan det finnas sådana människor? Har de ingen skam i kroppen?
Själv minns jag terminsavslutningen -05. Mitt första år på gymnasiet. Alla julklappar var köpta och så, men jag var i princip pank. Hade kanske femtio spänn på banken. Jag grät bokstavligen när jag kom hem. Men jag tiggde inte pengar. Den femhundring mamma och pappa tvingade på mig var nog den värsta sak jag fått i mitt liv. Jag avskyr att få pengar utan att förtjäna dem. Men jag lärde mig också den hårda vägen vad som händer om man inte förtjänar några; man har inga. That's life.

torsdag, april 19, 2007

Integrera mera!

Jag jublar!

Jag tror nämligen att ungdomsledaren "Dallas" från Rosengård har satt huvudet på spiken! Äntligen någon som inte sitter och säger "de har ju inget att göööööra, det är därför de förstör saker, ge dem något att göööööra". En väluppfostrad unge bränner inte soprum. Ett barn som har närvarande föräldrar kastar inte ägg på polisen.

För föräldrarna i Rosengård kan jag dock tänka mig att närvaro är svårt. "Dallas" påpekar att det dels inte ingår i deras kultur, dels är arbetslösheten hög, vilket lätt kan ge en känsla av apati och oduglighet. Om man själv mår skitkasst är det inte konstigt att man inte lägger sig i vad barnen gör halv ett på nätterna.

Jag hyser dock hopp om att det kommer att ordna upp sig med den nya regeringens politik.

onsdag, april 18, 2007

Den här världen vill inte ta ansvar - men de vill ha makt

Det här är ju absurt!

Jag var redan igår kväll upprörd över att några tar sig friheten att moralisera över vad andra väljer att lägga sina pengar på (efter att ha sett ett avsnitt av dr. Phil, som vanligtvis är bra), och nu imorse sitter man i soffan i Gomorron Sverige och påstår att det är fel att spendera ett privat budgetöverskott på en väska.

Ursäkta, på vilket vis är det fel?

En av dem som var emot det drog upp en massa om att "den gamla överklassen" tycker att man ska spara pengarna, medan den andra, som tydligen författat en bokom saken som jag missat totalt, tyckte att det var skamligt.

Skamligt? Det är väl för f*n deras pengar!

"Hur blir det med dem som inte har råd att köpa handväskor för 30 000 då?", frågade man. Jaa, de får väl gå utan. Det är ju inte precis så att man dör utan en dyr handväska. Man oroade sig också över att det skulle bilda olika grupper i samhället. Inte en av gästerna tog upp att livet faktiskt är ens eget ansvar, och att om man så desperat vill vara med i handväskegänget får skaffa sig ett högavlönat jobb. Man kan ju inte precis kräva att de ska umgås med en.

Angående dr. Phil-avsnittet kan nämnas att jag faktiskt trodde att han var för.. tja, moraliskt korrekt, för att påstå att det är modellbranschens fel att unga kvinnor sväler sig själva.

Jag har alltid beundrat modeindustrin eftersom den är den enda konstnärliga bransch som fattat att man måste tjäna pengar på sin konst om man vill kunna leva på den. Alltså, de ger vad konsumenterna efterfrågar.

För tillfället efterfrågas s.k. "ultra thin models". Gillar man det inte; efterfråga det inte. Men kom för guds skull inte här och säg att andra inte får efterfråga det! Om unga flickor inte kan se skillnaden mellan verklighet och fiktion så beror det på att någon har slagit i dem att det inte finns någon skillnad. Om de svälter sig själva för att nå upp till ett "ideal" - var i h*vete är deras föräldrar?
Att ge modebranschen skulden är ett groteskt och avskyvärt sätt att försöka avsäga sig ansvaret för sina barn.

Man säger att designers och agenter och andra har sagt åt modeller att de måste gå ner i vikt om de vill ha ett jobb. Innebär viktnedgång en allvarlig hälsorisk så är det bara att byta yrke. Men neeeeej då, för då kommer folk med "moraliska" pekpinnar och säger att det här är flickornas dröööööm, de vill ju det här, men kan inte bara säga åt dem att det är omöjligt, några profithungrande designers borde inte få stå ivägen.
Förlåt mig, ursäkta, godmorgon och välkomna till uppvaknandet; alla kan inte bli modeller. Det är lika naturligt som att alla inte kan bli professorer i matematik eller trädgårdsmästare. Sluta slå blå duster i ögonen på dessa unga tjejer och förklara för dem att alla är olika och har olika förutsättningar och talanger. Kan man inte bli modell kan man garanterat bli något annat. Har man äpplen så sitter man inte och surar för att man inte har päron. Om man nu inte är allergisk mot äpplen. Men då får man väl sälja dem och köpa apelsiner istället.

Förresten; SVT hävdade imorse att den största anledningen till att företag förlägger produktion i länder i "östvärlden" är att tjäna pengar. NO KIDDING!!
Herre gud alltså. Vad fan tror de?

tisdag, april 17, 2007

Vilka rättigheter kan folk ta sig egentligen?

Pär Nuder lär aldrig sluta förvåna mig. Han står, i TV, och påstår att Alliansens politik är orättvis, och i samma andetag säger han att rättvisa, det är att ta de pengar som andra har tjänat ihop och redan skattat på - åtminstone om det är så mycket att han kan kalla det förmögenhet.

Det är fan inte konstigt att dagens unga är som de är, att skadegörelse och våld är vanligt långt ner i åldrarna. Inte konstingt att barn tror att man får göra vad man vill med andra och andras egendom när landets finansminister (eller nå ja, före detta finansminister) står och säger att det är moraliskt legitimt - till och med moraliskt korrekt - att stjäla från folk så länge det är i folkets namn.

Som ett led i detta kan man se Sverigedemokraternas svårigheter med att hitta lokal till årsstämman. När unga människor från t. ex. AFA (som säkert tror att de menar väl men inte inser att de inte gör det) bombhotar konferenslokalerså skänker man bort martyrskapets gloria, och låter (sd) klaga på att de inte blir behandlade med respekt.

Alla har rätt attt bli behandlade med respekt. Att deras åsikter inte är det hör inte till. Vi har mötesfrihet i Sverige - men de verkar inte fatta att det är tack vare den och tack vare att vi andra accepterar den som de vår lov att hålla sina egna antidemokratiska möten.

måndag, april 16, 2007

Och jag skälvde...

Har blivit klar med Och världen skälvde av Ayn Rand nu. Fantastisk bok. Mer än fantastisk, fabulös, underbar, oskattbar! Vilken ideologi, vilken logik, vilket underbart sätt att tänka! Det lär väl dyka upp ett och annat stycke ur texten här. Måste skaffa mig ett eget exemplar av boken.

Nåja, har äntligen tänkt ut vad jag ska tatuera. Tentationi Resistere Maius Vitium Est. Den största synden är att motstå frestelse. Grundprincipen i mitt liv. Det enda som saknas är en bra font.

fredag, april 13, 2007

Dags att blogga igen

Imorse väckte pappa mig på ett väldigt lömskt sätt; nyheterna på högsta volym klockan nio. Ingen hänsyn till att jag låg uppe och läste till ett igår, nejdå. jaja, jag får kanske skylla mig själv, men jag vill bli färdig med boken innan påsklovet är slut. Det är - för tillfället - helt underbar.

Sandra och Marie har åkt hem idag. Mycket tråkigt, och vad värre är, vi har lite problem att hitta nån helg när jag kan komma ner till Borlänge och hälsa på. Damn me, upptagna människa. Har två (!) helger oplanerade resten av den här terminen; nästa och vecka 19. Suger en aning.

Ikväll kommer Cissi i alla fall. Känns jättebra - har saknat henne. Vi ska ta nån tur med pållen och vara lite med lammen och vila lite. Det har vi båda gjort oss förtjänta av.

Förresten, måste berätta om min hemfärd från Sandras och Maries stuga igår. Det hade hunnit bli mörkt, klockan var väl halv tio ungefär, när Erik, deras tremänning och min gamla barndomskompis, drog igång skotern åt mig (jag är nämligen alldeles för svag för att göra det själv). Problemen bestod i 1; att jag fått en kasse med öl och whiskey till pappa från Sandras och Maries pappa, som inte gick att lägga under sätet, samt 2; att hellyset inte var på. Eftersom jag erfarit vissa problem med att starta skotern vågade jag inte stanna för att undersöka instrumentpanelen, så jag körde med halvlyse hem. Såg kanske tre till fem meter framför mig. Körde fel en gång, men lyckades lägga i backen och köra rätt. Vid skitdammarna ungefär började det lukta öl - någon burk hade uppenbarligen pajat. Nåja, jag kom hem som jag skulle, men jag ska erkänna att det var rätt läskigt.

tisdag, april 10, 2007

Fantastiskt

Jag vill börja med att berätta att jag spenderat större delen av min vakna tid idag åt att umgås med de bästa dalmasar som världen skådat; Sandra och Marie. Alltid lika trevligt.

Sen måste jag bara få berätta att jag upptäckt något vars like icke upptäckts förut; någon brud på skolan har fått för sig att hon inte tycker om mig, skrivit det på skolans internwebb, och två(!) stycken har protesterat och ställt sig på min sida. Visserligen i en konflikt jag bara garvar åt, men i alla fall. Ååj, det är underbart! Tack, tack, tack!!

fredag, april 06, 2007

Påsklov!

Det känns jätteskönt att vara ledig just nu. Hade feber typ hela veckan, men den verkar ha gått över. Fysikprovet igår bör ha gått tämligen bra, det var inte mitt fel att ostronsåsen brändes fast ikväll och jag har äntligen kommit på vad den där Metallica-låten hette som jag var helkär i för fyra-fem år sedan.

Sandra S har kommit upp, och Marie anländer på söndag om jag förstod det hela rätt. Pulkatävling imorgon. Ska bli jättekul, jag ska så vinna i år!

Cissi är uppe i Junsele, men jag hoppas hon kommer tillbaka snart så att hon får hälsa på lammen. Gosh, miss her.

Det går frammåt med balklänningen också. Tror att vi har mönstret och provklänningen färdig. EEks, studentet, blir nervös. Jaja, det får gå bra. Ska in på juristlinjen i Uppsala, så är det bara. Fatta, chans till utbyte med Harvard. Ja, just det, Harvard. Jag kommer att tjata om det hela lovet. Harvard. Shit.

måndag, april 02, 2007

Vårstädning

Har ägnat eftermiddagen åt att städa lite på CUF-kontoret. Faktum är att vi allihop nog glömt bort vilken färg skrivbordet har.. nej, inte så illa kanske, men nära nog. Anyway, roligast är nog min lilla plastback med titeln "klotterlappar ej tagna i anspråk". Den behövdes.

Nåja, styrelsemöte om en och en halv timme, hoppas det dyker upp ordentligt med folk. Nu ska jag återgå till papperssorteringen.